Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Πλεκτό Τριαντάφυλλο...!

  Καλημέρα με χαμόγελο!

  Σήμερα είπα να δείξω ένα εύκολο πλεκτό τριαντάφυλλο. Τα άρχισα για να κάνω μπουκετάκια για να στολίσουν το δωμάτιό μου και επειδή μου φάνηκε εύκολο στο πλέξιμο είπα να το μοιραστώ.

Τι χρειαζόμαστε:  Βελονάκι, μαλλί και βελόνα. (μεγάλη βελόνα για μαλλί).

Ορολογία:

αλυσίδα = αλ ή γαϊτανάκι = γ  (chain)
βουβό γαϊτανάκι = β.γ (slip stich)
άριχτο γαϊτανάκι = αρ.γ. (single crochet)
μισό ποδαράκι = μ.π (half double crochet)
ποδαράκι = π (double crochet)


1. Αρχικά πλέκουμε μια αλυσίδα. 66 θηλιές.

 Προσπερνάμε 5 θηλιές και στην έκτη πλέκουμε ένα ποδαράκι.(ακριβώς εκεί που φαίνεται σαν χαλαρή κλωστή). Κάνουμε δύο γαϊτανάκια στον αέρα, προσπερνάμε 2 θηλιές της βασικής αλυσίδας και στην τρίτη θηλιά πλέκουμε ένα ποδαράκι, 2 γαϊτανάκια στον αέρα και άλλο ένα ποδαράκι στην ίδια θηλιά. Αυτό κάνουμε μέχρι το τέλος της βασικής μας αλυσίδας. Στο τέλος δείχνει κάπως έτσι:


2. Κάνουμε 3 γαιτανάκια στον αέρα και γυρνάμε την δουλειά μας. Στο πρώτο V που έχουμε δημιουργήσει από την πρώτη σειρά κάνουμε ένα ποδαράκι, 3 γαϊτανάκια στον αέρα και 2 ποδαράκια ακόμα στο ίδιο V. Εκεί ακριβώς που δείχνω με το δάχτυλό μου είναι ένα από τα V..
 Στο επόμενο V κάνουμε το ίδιο. 2 ποδαράκια, 3 γαϊτανάκια στον αέρα και άλλα 2 ποδαράκια στο ίδιο V. και το κάνουμε μέχρι το τέλος.
  Σε αυτό το γύρο η δουλειά μας θα είναι κάπως έτσι:
 3. Κάνουμε ένα γαιτανάκι στον αέρα και γυρνάμε την δουλειά μας. Στο πρώτο V κάνουμε 7 ποδαράκια.
(στη φωτογραφία δείχνω πού ακριβώς) και στο κενό ανάμεσα στα V ένα άριχτο γαϊτανάκι. Στο επόμενο V ξανά 7 ποδαράκια και στο κενό ανάμεσα στα V ένα άριχτο γαϊτανάκι. Το κάνουμε αυτό μέχρι το τέλος. Στο τέλος όταν θα έχουμε δουλέψει και το τελευταίο V, μετράμε 3 θηλιές και εκεί στην τρίτη θηλιά κάνουμε ένα άριχτο γαϊτανάκι. Αφήνουμε  αρκετή κλωστή γιατί θα μας χρειαστεί να δουλέψουμε με την βελόνα. Κόβουμε. 

4. Αρχίζουμε και τυλίγουμε την δουλειά μας.
 Όταν θα έχει πάρει το σχήμα του τριαντάφυλλου, περνάμε την βελόνα στη μακριά κλωστή και ράβουμε στο πίσω μέρος της να σταθεροποιηθεί το λουλούδι. Όταν θα έχουμε τελειώσει θα έχουμε αυτό το αποτέλεσμα:
 Ελπίζω να τα εξήγησα καλά. 

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας δείξω την κουβέρτα που έπλεκα τόσο καιρό. Την δοκίμασα πάνω στο κρεβάτι μου πριν τη δώσω μήπως είχα κάνει κανένα λάθος. Voila:
 Ύστερα αφού την έπλυνα την αρωμάτισα (έχω κι αυτό το κόλλημα με τις μυρωδιές των μαλακτικών ) την τύλιξα και την πήγα στον προορισμό της. Τώρα διακοσμεί το κρεβάτι της αδερφής μου και επειδή την έδειχνε παντού περήφανη, έχω 3 παραγγελίες που δεν ξέρω αν θα προλάβω να κάνω. Προς το παρόν , από χθες άρχισα την δική μου κουβέρτα. Ένα τεράστιο granny square που ήθελα να κάνω. Την πρώτη κουβέρτα που είχα φτιάξει σε granny square μου την είχε αρπάξει η κουμπάρα μου, την δεύτερη μια φίλη και τώρα λέω να την κρύψω μπας και την χαρώ! Την πρώτη ούτε φωτογραφία δεν πρόλαβα να την βγάλω. Η δεύτερη είναι αυτή η παρδαλή:
 Με την κρεμ κλωστή που μου έμεινε κατάφερα να φτιάξω αυτό το μπεμπέ τουρμπάνι
 και όπως πάντα, ενθουσιάζομαι με το κατόρθωμά μου το δείχνω στους δικούς μου και αυτοί με τη σειρά τους, σε όλο τον κόσμο και καταλήγω να φτιάχνω για γυναικεία κεφάλια. Μέχρι και τo σκουφί του Bob Marley προσπαθώ να καταλάβω πως γίνεται, γιατί είναι ειδική παραγγελία από ένα τρελό κορίτσι. 


Ότι είναι έτοιμο θα το ποστάρω εδώ και ότι μπορώ να περάσω γραπτώς για να το κάνετε κι εσείς θα το κάνω. 

Σήμερα η μέρα έχει αρκετό πλέξιμο ελπίζω να τελειώσω μερικά σκουφάκια. 

Αυτά από το crochet, cook and craft by Polina.

Να είμαστε όλοι καλά και να χαμογελάμε ότι και να γίνεται για να ξορκίζουμε το κακό!

                             Φιλιά πολλά 
                             
                                    Polina
  





3 σχόλια:

  1. Τι όμορφο τριανταφυλλάκι!
    Θα προσπαθήσω μα το φτιάξω, έψαχνα λολουδάκια για να φτιάξω καρφίτσες, για δωράκια.

    Και οι κουβερτούλες...υπέροχες!

    Είμαι αρχάρια στο πλέξιμο και έχω κολλήσει τον ττελευταίο μήνα, είναι πολύ χαλαρωτικό. Έπλεξα ήδη αρκετά για τα παιδιά.

    Καλή συνέχεια σε όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι όμορφο τριανταφυλλάκι!
    Θα προσπαθήσω μα το φτιάξω, έψαχνα λολουδάκια για να φτιάξω καρφίτσες, για δωράκια.

    Και οι κουβερτούλες...υπέροχες!

    Είμαι αρχάρια στο πλέξιμο και έχω κολλήσει τον ττελευταίο μήνα, είναι πολύ χαλαρωτικό. Έπλεξα ήδη αρκετά για τα παιδιά.

    Καλή συνέχεια σε όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά είναι αγχολυτικό. Έχω τρέλα με κουβέρτες και μαξιλαροθήκες. Θα αναρτήσω σύντομα και μια τσάντα πλεκτή βελονάκι. Το http://attic24.typepad.com/ εχει και λουλούδια πολλά και ότι άλλο θες. Εμένα με έμαθε να πλέκω η κυρία του Blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή